Janna Rantala kansikuva

Tuotantoani: kirjoja, kolumneja, kommentteja

KIRJAT

Mitä ihmettä?- opi ymmärtämän lapsesi mieltä

Miten auttaa raivoavaa lasta rauhoittumaan, pelokasta rohkaistumaan ja itseään pitämään hermot kurissa monenmoisen tunnesäädön keskellä? Urakka helpottuu kummasti mentalisaation avulla. Mentalisaatio tarkoittaa kykyä pitää mieli mielessä – tavoittaa käytöksen takana vaikuttavat tunteet ja ymmärtää, että ihminen saattaa ihan oikeasti yltyä valtaisaan raivokohtaukseen koska saa väärän värisen tikkarin. Ja hetkinen nyt: onko se todella raivokohtaus? Yhtä hyvin kyseessä voi olla pettymys, turhautuminen. jännittäminen tai mikä tahansa mu moninaisista tunteistamme.

Mentalisaation avulla myös vanhempi voi säädellä paremmin omia tunteitaan – ja siten rauhoittua tavoittamaan mitä ihmettä lapsen päässä juuri nyt liikkuu.

Lue minun ja psykologi Leea Mattilan käytännönläheisestä uutuuskirjasta meidän mentalisaatiomokamme ja vinkit, joilla onnistut paremmin kuin me. Julkaisija Gummerus, 2019.


Parintaju- parisuhde lapsiperheessä

Lasten kehitykselliset kriisit vaikuttavat väistämättä parisuhteeseen ja parisuhteen vaikeudet lapsiin. Lasten syntymä kriisiyttää parisuhteen tavalla, joka on aiemmin ollut vältettävissä. Hoitamattomana kriisiytyminen voi jäädä pysyväksi olotilaksi, jatkuvaksi arkikahnaukseksi tai elämää suuremmiksi riidoiksi. Kenen vuoro on viedä roskat? Pitäisikö sittenkin erota? Kärsivätkö lapset liikaa? Malta hetki ja ota avuksesi parintaju.

Parintaju on käsitys, kokemus ja opeltavissa oleva kyky. Se on ymmärryksemme siitä, miten käsityksemme "oikeanlaisesta" parisuhteesta vaikuttaa perheen ihmissuhteisiin. Se on oivallus siitä, kuinka itse ylläpidän epäreiluuden, rakastumisen, mustasukkaisuuden tai ties minkä kokemustani yllä parisuhteessa. Parintajun kyvyllä malttaa tutustua kumppanin ajatuksiin ja lähteä rakentamaan yhteistä suhdetta, keskinäistä leikkikenttää. Julkaisija Gummerus, 2016.


Äiti, älä tottele (kaiken maailman kasvatusoppaita)!

Ulkokuori blogeista jo tuttua itseironialla höystettyä tätä päivää, mutta ydin vahvaa teoriaa.

Vertaistuella pärjää läpi lapsivuosien, mutta tämä kirja on vanhemmille, jotka haluavat katsoa syvemmälle. Lapseni ei tottele - no ei tietenkään - mutta miksi se ärsyttää minua niin paljon? Millä kaikin tavoin itse asiassa provosoin hänen tottelemattomuuttaan? (Usko tai älä: sinäkin teet sitä). Ja mitä kaikkea itse tottelen - halusinpa tai en?

Tätä kehää kirja kiertää yhden perheeni päivän ajan: liian aikaisesta aamuherätyksestä liukumäkiraivareiden kautta hetkeen, jolloin kirja on aika sulkea.

Kirja sopii vanhemmille ja kasvattajille sukupuoleen, perhemuotoon ja koulutukseen katsomatta. Julkaisija Gummerus, 2014.


Näkymättömät -Invisibles

Valokuvaaja, dokumentaristi Verna Kovasen upea valokuvaa ja TOSItarinaa yhdistelevä kirja lasten mielikuvitusystävistä. Sain kunnian kirjoittaa teokseen mielikuvitusystävien merkityksestä esseen otsikolla Tervetuloa Näkymättömät ystävät! Julkaistu 2016.
KOLUMNEJA, KOMMENTTEJA

Helsingin Sanomien HS.fi kolumnejani Aihepiireinä parisuhde, vanhemmuus, lapsen yhteiskunnallinen asema, seksuaalisuus, kehopositiivisuus, kirjallisuus... Aina asiaa, usein vitsin varjossa.

Samassa pöydässä- yhdessä syömisen puolesta! Miniblogini Fazerin sivuilla. Esittelyssä muun muassa hankalat pöytäkumppanit (taapero, teini ja minä itse) sekä ihme nimeltä lounastunti.

Ylen Karppi-sarjan maailmassa: Kun vanhemman on vain pysyttävä hengissä Henkirikoksen uhrin perheen selvitymisestä, vanhemmuudesta, traumoista.

Kolumnejani Ylellä Varhaisempia vanhemmuustekstejäni, alkaen vuodesta 2012.

KYSYMYS-PALSTA

Janna vastaa-palsta Meidän perhe lehdessä Voit selata valmiita vastauksia ja lähettää oman kysymyksesi toimitukseen.

Äiti, älä tottele