Mikä ihmeen mentalisaatio?  

 

Kukaan ei oleta lapsen osaavan tuosta vain soittaa taidokkaasti viulua soittimen pari kertaa nähtyään. Moni aikuinen olettaa silti lapsen tunnetaitojen kehittyvän ilman erityistä vaivannäköä. ”Pitäisi jo osata” tai ”Noin iso ja kiukuttelee” lienevät monelle tuttuja lauseita, ehkä omasta suusta tai omasta lapsuudesta. Ehkä molemmista.

Tunteiden säätely on eri asia kuin tunteiden ”tukahduttaminen”. Tunnesäätely edellyttää kykyä tavoittaa oma tunnetila ja huomata miten se vaikuttaa omaan käytökseen, havaintoihin ja päätelmiin. Tämä kyky rakentuu vain suhteessa meitä säätelevään toiseen ihmiseen, joka huomaa tunnetilamme ja osaa auttaa meitä sen ymmärtämisessä.

Lapsen kehityslinjat kulkevat eri tahtia. Jos mittaa lapsen kehitystä vain ulkokohtaisella taitavuudella, saa taatusti aikaan huomattavia väärinymmärryksiä ja tuskaisia riitatilanteita. Taitavasti puhuva ja liikkuva, älylaitteita suvereenisti näppäilevä leikki-ikäinen saattaa vaikuttaa varsin kehittyneeltä, mutta ei sitten yllättäen suostu millään uskomaan, että ruoka on edelleen syömäkelpoista vaikka kastike koskettaakin perunan reunaan.

Hetkinen nyt: onko se todella raivokohtaus? Yhtä hyvin kyseessä voi olla pettymys, turhautuminen. jännittäminen tai mikä tahansa moninaisista tunteistamme.

Kouluikäisenkin lapsen logiikassa on jättimäisiä aukkoja, joihin hän ainakin hätääntyneenä putoilee. Teini-ikäisen jo saavutetut taidot taantuvat hetkellisesti, kun aivoissa kuohuvat murrosiän muutokset.

Miten sitten auttaa lastaan tunnesäätelyssä?

Muutama mutka oikaisten: mentalisaation avulla.

Mentalisaatio tarkoittaa kykyä pitää mieli mielessä – tavoittaa käytöksen takana vaikuttavat tunteet ja ymmärtää, että ihminen saattaa ihan oikeasti yltyä valtaisaan raivokohtaukseen koska saa väärän värisen tikkarin. Ja hetkinen nyt: onko se todella raivokohtaus? Yhtä hyvin kyseessä voi olla pettymys, turhautuminen. jännittäminen tai mikä tahansa moninaisista tunteistamme.

Mentalisaation avulla myös vanhempi voi säädellä paremmin omia tunteitaan – ja siten rauhoittua tavoittamaan mitä ihmettä lapsen päässä juuri nyt liikkuu.

Lue lisää mentalisaatiosta blogistani ja kirjastamme:

Teinin mieli – opi ymmärtämään nuorta

Yhteistyössä psykologi Leea Mattilan kanssa kirjoittamani Teinin mieli – Opi ymmärtämään nuorta -kirja.

GUMMERUS

Mentalisaatio_Mitä ihmettä_2.jpg

Mitä ihmettä?
Opi ymmärtämään
lapsesi mieltä

Janna Rantalan ja Leea Mattilan kirjan tavoitteena on rohkaista aikuista lukijaa kiinnostumaan lapsen mielestä, ajattelusta ja käytöksestä sekä huomaamaan oman ajattelunsa, tunteidensa ja
toimintatapojensa vaikutus lapseen.

Saatavana kirjakaupoista.

GUMMERUS

Mentalisaation avulla myös vanhempi voi säädellä paremmin omia tunteitaan – ja siten rauhoittua tavoittamaan mitä ihmettä lapsen päässä juuri nyt liikkuu.